2012. január 2., hétfő

Burgonyakrémleves tejföllel





Hozzávalók:

  • Burgonya
  • 1 szál répa
  • 1 fej Hagyma
  • Tejföl
  • Bors
  • Fokhagyma-granulátum
A hagymát megpucoljuk, kevés olajon a lábasban megpirítjuk, majd megsózzuk és kis lángra visszavéve hagyjuk dinsztelődni. Ezalatt meghámozzuk a krumplit és a répát, feldaraboljuk őket, majd feljebb vesszük a hagyma alatt a lángot és megfuttatjuk őket. Nem kell sokáig csinálni ezt, csak pár percig. Utána felengedjük a zöldségeket vízzel, hogy jól ellepje és kis lángon hagyjuk rotyogni 30 percig. Miután úgy ítéljük, hogy megfőttek a zöldségek (mikor beléjük szúrunk egy villát, magától megreped), hagyjuk langyosra hűlni és összeturmixoljuk.
Ez egy kissé trükkös, ha olyan nagy adagot csinálnak mint én, itt egy tipp. A lábast tartsák megdöntve és a botmixerrel próbálják megtalálni azt a pozíciót, ami a legjobban felkavarja a levest. Ajánlott magas falú lábasban csinálni.
Turmixolás után sűrű lesz a leves, nem kell megijedni, csak öntsék fel vízzel, és szabadon alakíthatják, milyen sűrűségű legyen a leves. Most kerül bele a tejföl, és lehet utánaízesíteni. Ne ijedjenek meg, hogy nagyon sótlan, mert meglepően sok só kell bele. Meghintjük borssal és készen is van a leves.
Tálalás szárított kenyérrel és reszelt sajttal ajánlott.

Megjegyzés: Általában a krémleveseket liszttel sűrítik, de ez nem szükséges, ha mindig főzünk a levesbe 1-2 szem krumplit, a mennyiségtől függően. Így bátran szolgálhatjuk fel bármikor, nem kell attól tartanunk, hogy valaki lisztérzékeny.

Bon Appétit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése